Saoto Soep is een heldere kippensoep die een prominente plaats heeft in de Surinaamse keuken. Saoto soep kan zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht worden geserveerd. Meestal wordt er een schaaltje witte rijst mee-geserveerd als de soep als hoofdgerecht wordt gegeten.
Bereidingsduur: 1,5 uur
Aantal personen: 4 tot 6
Ingrediënten:
- 1 stokje sereh (citroengras)
- 1 stukje gember (5 centimeter)
- 1 eetlepel laospoeder
- een handje pimentkorrels
- 5 maggi-blokjes
- 3 salam bladeren
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook (heel)
- 500 gram kippendijen met bot
- 200 gram saoto-mix
- 100 gram taugé
- een paar takjes selderij
- 6 eieren
- zonnebloemolie
Zelf aanschaffen:
Vlees, eieren, taugé en selderij
Bereidingswijze
1. De soep zelf (bouillon)
- Was de kip
- Pel de ui en de teentjes knoflook;
- Kneus de sereh en snijd de gember verticaal doormidden;
- Zet een pan op het vuur met 4 liter water;
- Voeg de kip, sereh, gember, knoflook, uien, salamblad, pimentkorrels, loaspoeder en maggi-blokjes in één keer toe;
- Laat het koken voor ongeveer 30 minuten;
- Haal de kip uit de pan en laat de soep verder koken op zacht vuur, voor ongeveer een uur;
- Pluis de kip en voeg overgebleven bot weer terug in de pan;
- Proef de soep en kruid bij, indien nodig.
2. Garnituur
- Kook de eieren voor ongeveer 8 minuten en pel de eieren daarna onder de koude kraan;
- Verhit een koekenpan, voeg een scheutje olie toe en bak de kip op matig vuur goudbruin;
- Was de taugé met water en snijd de selderij fijn.
Optioneel:
Hete ketjapsaus
- Stamp/maal 1 teentje knoflook met 1 madame Jeanette peper, tot het een fijne emulsie is;
- Doe de emulsie in een kommetje en voeg er 5 eetlepels zoete ketjap en 5 eetlepels zoute ketjap bij.
Serveren
Per soepkom
- 2-3 eetlepels saoto-mix;
- 1 eetlepel taugé;
- 1 eetlepel kip;
- 1 ei;
- Schenk de bouillon eroverheen en garneer het met wat vlokken selderij. Doe er tot slot eventueel wat hete ketjapsaus bij.
Eet smakelijk!